Forum-Gallery-Shop-Sponsors

« Advertise on Freel2.com

Home > Romanian > Schimbare placute frana (pastile) pentru frana de mana
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
Print this entire topic · 
Ionut

2007 Freelander 2 TD4 S Manual Nazca Sand
Schimbare placute frana (pastile) pentru frana de mana

Salutare tuturor!

Sper ca ati inceput bine anul si masinutele sunt pregatite pentru noi aventuri:)

Am si eu nevoie de putin ajutor tehnic.

Frana de mana de ceva vreme (cca. 2 ani de zile) tine din ce in ce mai slab. In ultima vreme practic si trasa complet, nu actioneaza suficient de puternic incat sa "fixeze" masina, mai ales cand este parcata pe plan inclinat.
Din cate stiu, frana de mana actioneaza placutele de frana dedicate acesteia si ma gandesc ca poate sunt foarte tocite si cursa levierului franei de mana nu mai este suficienta pentru a aplica o presiune corespunzatoare acestora.

As vrea sa-mi dati si mie ceva detalii cum se schimba aceste placute (pastile) pentru frana de mana.

Multumesc anticipat!

Toate cele bune!

Post #170460 4th Feb 2013 2:39 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
johnny_22_83

Romania 2008 Freelander 2 TD4 SE Auto Sumatra Black

Din cate am inteles eu de pe forum, problema sabotilor de frana nu consta neaparat in uzarea acestora, cat mai degraba in griparea lor. Exista chiar si o procedura menita sa previna acest fenomen (Alex avea un pdf cu acest lucru, evident Laughing ).
Cat priveste schimbarea lor, inteleg ca e o operatiune care se poate realiza si in garajul propriu, insa o sa-i las pe cei mai priceputi ca mine sa-ti detalieze toate aspectele. Daca nu ma insel, schimbarea sabotilor trebuie insotita de o ajustare corespunzatoare a cablului manetei de frana (care se realizeaza din interior, de sub comenzile audio aferente locurilor din spate).
Si eu am o problema similara, insa nu m-am deranjat pana in prezent sa o solutionez. Masina are cutie automata, asa ca profit de acest lucru.

Post #170465 4th Feb 2013 2:55 pm
Ionut

Multumesc mult pentru raspuns.

Totusi as vrea si ceva detalii legate de schimbarea acestor placute dedicate franei de mana, ca intai sa verific starea acestora si daca este nevoie sa le inlocuiesc, apoi sa fac reglajul cursei franei de mana.

Toate cele bune!

Post #170470 4th Feb 2013 3:16 pm
alex_pescaru

De la mine din galerie...

https://www.freel2.com/gallery/albums/user...uation.zip

Post #170492 4th Feb 2013 5:22 pm
Ionut

Multumesc frumos pentru raspuns si promptitudine.

Toate cele bune!
O zi excelenta.

Post #170604 5th Feb 2013 10:07 am
Ionut

Operatiune revizie sistem frana de mana a reusit! Very Happy

Cauza blocarii sabotilor pe tambur este una foarte simpla: RUGINA - mai exact ancrasarea piesei in care intra capatul cablului de la frana de mana.

Aceasta piesa practic este ca o "balama" (se poate vedea in pozele trimise de Alex) unde intra capatul cablului franei de mana. Probabil datorita umiditatii excesive din acea zona (altfel nu-mi explic de ce...), aceasta piesa si mai toate celelalte componente care alcatuiesc sistemul de saboti aferenti franei de mana, erau foarte ruginite. Din acest motiv, respectiva "balama" a ramas blocata pe "inchis", sabotii ramanand blocati pe tambur. Daca luati aceasta initiativa de a va curata sistemul franei de mana, va pot da o indicatie: nu veti putea scoate discul de frana (tamburul) daca sabotii franei de mana au ramas blocati - in aceasta situatie trebuie sa va uitati cu atentie pe discul de frana (mai exact intre prezoane) unde veti vedea un capacel care acopera o mica fereastra de vizitare. Dati jos acel capacel (iese prin tragere - tip clips) si incercati sa aduceti aceasta fereastra de vizitare (prin rotirea discului - daca roata este foarte blocata, veti avea nevoie de o parghie pentru a aplica o forta suficienta pentru a misca discul de frana) in dreptul locului unde intra cablul franei de mana in tambur / roata. Apoi, cu o lumina focalizata, veti vedea capatul cablului, care este fixat in acea "balama". In cazul in care balamaua este blocata (implicit sabotii fiind blocati pe tambur) puteti incerca sa dati cu spray degripant si spoi sa loviti usor cu o surubelnita acea zona, pentru a "ajuta" balamaua sa revina in pozitia "deschis" si sa detensioneze sabotii de frana de pe tambur. Apoi, puteti scoate discul de frana si sa purcedeti la curatarea sistemului.
In cazul celor mai fericiti (carora nu li s-a blocat frana de mana), recomand a se realiza aceasta ungere cu spray degripant, preventiv - procedura fiind descrisa mai sus (prin acea fereastra de vizitare). Este o operatiune care nu dureaza mai mult de 15 minute / roata (inclusiv demontarea/montarea rotii) si va poate salva de multa bataie de cap. In cazul in care se blocheaza sabotii franei de mana pe tambur, lucrurile devin ceva mai complicate, ceea ce nu este de dorit Wink

Sa aveti o seara excelenta!
Toate cele bune.

Post #171429 12th Feb 2013 3:23 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 1 of 1
All times are GMT

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum